söndag 24 januari 2010

Tankar kring tyr

Jag skrev ju tidigare om tiveden i ett inlägg "Fiska & njut i tiveden" där jag också tog upp guden ti/tyr, är ju lite nyfiken av mig till naturen & råkade lägga ihop 1+1 i skallen angående tiveden & dess namn, I gammal tivedstro har jag fått fram att ti är guden & ved`/en, ved betyder skog i fornsvenskan = gudarnas skog.

Intressant är också att Ti /Tyr som även det är en slags kåda (mer känd som tyre / Töre som bildas i äldre fura som användes i huvudsak i vargtäta skogar då man skulle gå till & från bla annat julottan i mörkret.
Ihopbundna tälgstickor på en träbit gav en utmärkt fackla som vargen (som alla var så rädd för) skydde samt man fick ljus att se stigen. Detta var skogens guld på den tiden & man nyttjade inte dessa väldoftande guldstickor mer än på högtidsstunder, var man rik var det naturligtvis en annan historia.

Nu har vi kommit ett steg längre än då då det inte längre kallas Gudarnas skog utan snarare Kådskogen.
Kådskogen innehöll ju som sagt mängder av varg på den här tiden vilket "vargaklämman" varslar om när

det i gågna tider spändes vargnät över dalgången där vargarna sedan drevs in mot vargaklämman & dödades.
Här kommer Guden tyr in igen konstigt nog då guden Tyr/Ti  "citat från förgående inlägg"Den enda myt i vilken Tyr spelar en betydande roll är den om Fenrisulvens fjättrande."
Fenrisulven som i sig var en varg

Är inte det lite märkligt att så mycke stämmer överrens i gammal folkhistoria & dess mytologi, börjar man tänka så här i dom här banorna finns ingen ände på vad man kan finna.
Man kommer aldrig att få reda på om så här var fallet eller om det bara är min fantasi som skenar iväg.
Helt klart är att det kommer mer i det här & Tors vrede som dundrar över tived, humm kådskogen eller Gudarnas skog om man tycker det låter bättre. Rullar inte åskan mer där än någon annanstans? Vart fanns närmsta by från vargaklämman? Kan det möjligtvis ha varit "Töreboda" Dåtidens kådbod, kanske man rentav framställde olja där ur dessa tyrestubbar? Är bergen runt bergvattnet rester av midgårdsormen & kanske inte guden Ti´s rumpavtryck utan självaste Tor som sitter & stoltserar över midgårdsormens fall med en trästock som metspö?

Kom gärna med tips i det här om ni finner något som kan ha med forntiden att göra, det gäller inte bara Tiveden med omnejd utan även tex "Tyresö" i stockholm, jag ger mig denn på att någonstans har alla ställen ett ursprung från långt innan våran tid & att dessa gudar en gång kanske levt ett vanligt liv som oss för att sedan bli legender i folkmun & upphöjda till skyarna.
Hjälp mig!

3 kommentarer:

  1. Hallå du:) Ja det é så ljuvligt med doften av nybakat. Lägger sig som ett gosigt täcke i hela huset. Vad var det du hade som önskemål?

    SvaraRadera
  2. Anonym :) Haha ja det är inte fakta, det är fantasi, i fantasin kan allt vara troligt, fakta finns väl inte över gudar alls i det stora hela?

    SvaraRadera

Lämna gärna em liten ring på vattnet så man ser vart du fiskat :)